Ochranári začali kampaň proti rozšíreniu spaľovne nebezpečných odpadov

17.04.2008 Prešov

Košice/Prešov 17. apríla (TASR) - Kampaň proti zámeru prešovskej spoločnosti Fecupral vytvoriť v Prešove najväčšiu spaľovňu nebezpečných odpadov začali ochranárske združenia Priatelia Zeme - Spoločnosť priateľov Zeme ...
Ako informovali ochranári dnes na tlačovej konferencii v Košiciach, Ministerstvo životného prostredia SR v súčasnosti posudzuje štúdiu o dopade projektu na životné prostredie (EIA). V prípade jeho schválenia môže byť podľa ochranárov vážne ohrozené životné prostredie a zdravie obyvateľov mesta. Proti projektu je aj prešovská mestská samospráva, ktorá svoje výhrady vyjadrila v prílohe k štúdii EIA.
Podľa predsedu SPZ Ladislava Hegyiho je projekt buď nerealistický, pretože pri zvýšení súčasnej kapacity z 1000 ton na 21.000 ton spaľovaných nebezpečných odpadov nebude ho mať spaľovňa dostatok, alebo kalkuluje s dovozom nebezpečného odpadu zo zahraničia. Ako pripomenul, onedlho bude totiž Európsky parlament hlasovať o konečnej podobe novely Smernice o odpadoch EÚ, ktorá s najväčšou pravdepodobnosťou preklasifikuje spaľovne zo zneškodňovacích zariadení na zariadenia na zhodnocovanie odpadov.
Rozšírená spaľovňa by mala byť len 300 metrov od obytnej zóny. Priatelia Zeme - SPZ upozorňujú na vážne technické nedostatky zámeru jej rozšírenia. Okrem iného tvrdia, že investor doposiaľ nepredložil základné údaje, ako sú predpokladané emisie toxických látok do ovzdušia a tuhých odpadov a chýba aj kľúčový dokument - takzvaná zvozová štúdia, preukazujúca opodstatnenosť lokalizácie spaľovne.
"Nie sme striktne proti prešovskej spaľovni, ale sme proti jej predimenzovanému až 20-násobnému rozšíreniu, pretože by zbytočne zvýšilo záťaž prostredia a negatívne vplyvy na zdravie ľudí. Prešovský kraj produkuje najmenej nebezpečných odpadov na Slovensku, iba 3,4 percenta a žiadne z predložených dokumentov k projektu nijako neodôvodňujú potrebu tak extrémneho rozšírenia kapacity", uviedla koordinátorka toxického programu Priateľov Zeme - SPZ Katarína Vrábľová. Ochranári ďalej tvrdia, že na Slovensku nie sú plne vyťažené ani súčasné kapacity spaľovní nebezpečných odpadov a aj najväčšia v Čechách má kapacitu len 18.400 ton ročne.
Argumenty ochranárov proti opodstatnenosti a rozšíreniu spaľovne považuje za zavádzajúce a nepravdivé konateľ spoločnosti Fecupral Štefan Hanigovský. "Nie je pravda, že Slovensko nemá dostatok nebezpečných odpadov, podľa štatistickej ročenky 2006 ich má približne 550.000 ton, " uviedol pre TASR. Podľa neho len samotný Prešovský kraj ich produkuje ročne 16.000 ton.
"Súčasná kapacita na Slovensku je nepostačujúca a my len spolu so spaľovňou v Šali hasíme, čo môžeme. Doteraz sme mali kapacitu spaľovne 1000 ton a spaľovali sme ročne od 580 do 800 ton. Z navrhovanej kapacity 21.000 ton budeme reálne spaľovať 10.000 až 12.000 ton, čo závisí od energetického výkonu spaľovaných materiálov, " povedal Hanigovský.
Konateľ spoločnosti Fecupral zároveň odmietol obavy ochranárov z možného dovozu nebezpečných odpadov zo zahraničia. Slovensko má málo kapacít, aby si zlikvidovalo vlastné odpady, najprv si preto musíme urobiť poriadok doma, povedal Hanigovský.
Prešovská spaľovňa funguje od roku 2000 a za ten čas zneškodnila a energeticky využila 4000 ton nebezpečných odpadov. Podľa Hanigovského jej technológiu v roku 2002 doplnili o dioxínový filter, čo umožňuje spaľovať aj odpady s obsahom polychlórovaných bifenylov. Spaľujú v nej približne 190 druhov odpadov vrátane odpadov zo zdravotníctva.
 

Vyberte región

mark